Erasmus Experience: stap in de denkwereld van Erasmus
Bibliotheek Rotterdam
Hoe maak je een inspirerende, ruimtelijke ervaring over de beroemde Nederlandse humanist op basis van louter teksten? De beschikbare bronnen zijn eenzijdig: vooral boeken en andere documenten. Hoe bouw je daarmee een tentoonstelling die niet aanvoelt als een 'uitgeprint boek aan de muur'? Dat was één van de hoofdvragen voor DOOR.
Het bandje
Een bezoek aan de Erasmus Experience begint met het omdoen van een polsbandje. Elke bezoeker doet een RFID-bandje (radio-frequency identification) om, waarmee zijn of haar keuzes worden opgeslagen.
De sprong (in het diepe)
Met het bandje om je pols, is het tijd voor de sprong in het diepe. Letterlijk een sprong: bezoekers gaan op een stip voor een groot beeldscherm staan. Zodra ze springen, verschijnt hun silhouet op het scherm. Het silhouet is je avatar in de tentoonstelling.
Taal, geloof, gedrag
Op de wanden van de Experience vind je de kennisgebieden waar Erasmus zich mee bezighield: taal, geloof en gedrag. Zijn originele boeken vind je er ook, in vitrines. Maar belangrijker nog is dat je overal je eigen mening kunt geven, met behulp van je polsbandje.
Met Erasmus in gesprek
Het is makkelijk om in een opwelling 'eens' of 'oneens' te roepen bij een stelling, maar hoe zeker ben je van je zaak? Erasmus gaat met je in gesprek in de tentoonstelling om je gedachten aan te scherpen. Misschien riep je te snel dat mensen álles mogen zeggen wat ze willen – misschien zitten er bij nader inzien toch bepaalde grenzen aan de vrijheid van meningsuiting.
Jouw gedachtengoed in de kluis
Uiteindelijk sla je je gedachtengoed op en maak je er een virtueel boekje van. Een boekje dat wordt opgenomen in de collectie van de Bibliotheek Rotterdam. Open de kluis en je ziet hoe jouw ideeën hun eigen plek vinden in het depot van de bibliotheek.
Een mailtje van Erasmus
In je inbox vind je een e-mail van Erasmus met daarin een bedankje van de man zelf voor je komst – en bovenal een samenvatting van alle keuzes die je hebt gemaakt in de Experience, zodat je je eigen gedachtengoed nog eens kunt nalezen.