Fullscreen image

De impact van Anne Frank

Anne Frank Stichting

Opdracht

De Anne Frank Stichting heeft DOOR gevraagd een nieuw digital storytelling concept, interaction design en visual design te ontwikkelen voor annefrank.org. Tijdens de herontwikkeling van de website -met ruim 4,5 miljoen bezoekers per jaar- was het belangrijk om een mobile first platform te ontwikkelen. Een platform dat wereldwijd op uiteenlopende devices toegankelijk is. De Anne Frank Stichting wil bovenal dat de websitebezoekers een betekenisvolle ontmoeting ervaren met het levensverhaal en werk van Anne Frank. Ons doel was om met een gelaagd, digital storytelling concept uiteenlopende content te verbinden binnen een interactieve totaalervaring. Uiteenlopende bezoekers kunnen relevante connecties maken tussen museuminformatie, historische verhalen, educatieve programma’s en kernthema’s.

  • Resultaat Het nieuwe digitale platform biedt voor uiteenlopende bezoekers een optimale gebruikerservaring. Museumbezoekers kunnen gemakkelijk een bezoek voorbereiden en kaarten kopen. Docenten, leerlingen en studenten vinden snel educatieve informatie, activiteiten, programma’s en wetenschappelijke publicaties. Nieuw is het onderdeel 'thema's' waarin bezoekers leren van de geschiedenis. Het historische verhaal vertellen we door vier belangrijke onderdelen met elkaar te verweven en te verbinden: het Virtueel Achterhuis, tijdlijn, dagboek en wie-is-wie. Stap voor stap vind je meer verdieping en maken we relevante connecties met de actuele thema's waardoor je geschiedenis in context brengt met het nu.
  • Bezoek de website www.annefrank.org

Naadloze integratie van twee omgevingen

Het platform bestaat uit een corporate en storytelling omgeving die we naadloos met elkaar hebben geïntegreerd waardoor we koppelingen kunnen maken met uiteenlopende soorten content: van 3D Achterhuis, naar tijdlijn en vervolgens naar het thema vooroordelen om zo een educatief programma te vinden en te bestellen of een museumticket te kopen.

split image

Design Premise

De kleur rood en het gebruik van transparantie is geïnspireerd op het echte dagboek van Anne Frank. De pastel kleuren en schuine lijnen zijn gebaseerd op haar handschrift. Het veelvuldig gebruik van zwart, wit (sepia) fotografie versterkt het historische gevoel.

split image
Fullscreen image
“Ik viel haast flauw van angst dat het die wildvreemde man mocht gelukken onze mooie schuilplaats te ontmantelen” - Anne Frank, 20 oktober -

Betreed het Achterhuis

Loop nu door het Achterhuis zoals het eruit zag toen Anne er ondergedoken zat. Terwijl je virtueel door het huis heen ‘loopt’, kun je in elke kamer bijzondere items vinden. Waarom ligt er een verrekijker op de vensterbank? Klik het aan en ontdek dat Anne in de avonduren stiekem haar buren begluurde om de tijd te doden.

Het dagboek

Wie Anne zegt, denkt natuurlijk direct aan haar dagboek. Naast haar dagboek leer je op de site nu ook meer over haar brieven, andere geschriften en Kitty aan wie Anne al haar verhalen richtte.

split image
Fullscreen image
“Het hele huis dendert van ruzie. Moeder en ik, papa, moeder en mevrouw, alles is kwaad op elkaar. Leuke sfeer hé?” - Anne Frank, 27 april 1943 -

De Tijdlijn

Het verhaal van de familie Frank is niet los te zien van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Op de site hebben we veel aandacht besteed aan het zichtbaar maken van hoe deze verhaallijnen door elkaar heen lopen.

Fullscreen image
Fullscreen image

Anne anno nu

Vooroordelen, discriminatie en antisemitisme zijn van alle tijden, maar je kunt er iets tegen doen. Vooral jonge mensen kunnen leren van de geschiedenis. DOOR heeft een nieuw format geïntroduceerd op de site, waarin je met video’s, veelgestelde vragen en persoonlijke verhalen van jongeren wordt uitgedaagd na te denken over deze thema’s.

split image
Fullscreen image
“Zolang dit bestaat en ik mag het beleven, deze zonneschijn. die hemel waar geen wolk aan is, zo lang kan ik niet treurig zijn.” - Anne Frank, 17 februari 1944 -